Ξηροφθαλμία στην εμμηνόπαυση

Ξηροφθαλμία στην εμμηνόπαυση

Ξηροφθαλμία στην εμμηνόπαυση

Κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, αλλά και κατά τη διάρκεια της, το σώμα σας θα υποστεί πολλές ορμονικές αλλαγές. Στην εμμηνόπαυση, ο οργανισμός σας παράγει λιγότερες αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας με διάφορους τρόπους και να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως εξάψεις. Ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι η ξηροφθαλμία. Τα ξηρά μάτια προκαλούνται από πρόβλημα στην παραγωγή δακρύων.

Εμμηνόπαυση και ξηροφθαλμία:

Γιατί συμβαίνει

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η παραγωγή δακρύων μειώνεται. Σε ηλικία άνω των 50 αυξάνεται ο κίνδυνος ξηροφθαλμίας, ανεξάρτητα από το φύλο σας. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ξηροφθαλμία. Ορισμένες ορμόνες του σεξ, όπως τα οιστρογόνα, επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο την παραγωγή δακρύων, αλλά η ακριβής σύνδεσή τους με την ξηροφθαλμία είναι άγνωστη.
Οι ερευνητές υπέθεταν ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούσαν ξηροφθαλμία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά νέες έρευνες εστιάζουν και στον ρόλο των ανδρογόνων . Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που έχουν και οι άνδρες και οι γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν αρχικά χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων και αυτά τα επίπεδα μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Είναι πιθανό τα ανδρογόνα να παίζουν ρόλο στη διαχείριση της ισορροπίας της παραγωγής δακρύων.

Παράγοντες κινδύνου ξηροφθαλμίας για γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συμβαίνει σταδιακά κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Στα χρόνια αυτά, πολλές γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα ορμονικών αλλαγών, όπως εξάψεις και ακανόνιστες περιόδους. Εάν είστε γυναίκα άνω των 45 ετών, κινδυνεύετε επίσης να αναπτύξετε πρόβλημα ξηροφθαλμίας.

Τα ξηρά μάτια σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν μια πολυπαραγοντική ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα. Συνήθως, τα προβλήματα ξηροφθαλμίας προέρχονται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

μειωμένη παραγωγή δακρύων

εξάτμιση δακρύων

κακής ποιότητας δάκρυα

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας αποφεύγοντας περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν στην εξάτμιση των δακρύων, όπως:

ξηρό χειμερινό αέρα

άνεμο

υπαίθριες δραστηριότητες, όπως σκι, τρέξιμο και βαρκάδα

κλιματισμό

φακοί επαφής

αλλεργίες

Εμμηνόπαυση και ξηροφθαλμία: Θεραπεία

Ευτυχώς, υπάρχει μεγάλη ποικιλία τεχνητών δακρύων που μπορούν να σας προσφέρουν άμεση βοήθεια. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, μια ουσία που συμβάλει στην λίπανση των ματιών. Ωστόσο, πολλά τεχνητά δάκρυα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, αλλά τα δραστικά τους συστατικά εξατμίζονται γρήγορα με αποτέλεσμα το ενοχλητικό πρόβλημα να επανέρχεται. Στα φαρμακεία, ωστόσο, υπάρχουν τεχνητά δάκρυα -όπως το Optive fushion– που παρέχουν οσμωπροστασία, χρησιμοποιούν, δηλαδή, συμβατές διαλυμένες ουσίες που διεισδύουν βαθιά κάτω από τη δακρυϊκή στοιβάδα στα οφθαλμικά επιθηλιακά κύτταρα για να τα προστατεύσουν, ενώ δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ στα μάτια που εμποδίζει τα συστατικά των τεχνητών δακρύων και την υγρασία να εξατμιστούν. Έτσι, το ευεργετικό τους αποτέλεσμα είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμο. Ένα ακόμη σημείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η περιεκτικότητα του προϊόντος που θα αγοράσετε σε υαλουρονικό οξύ καθώς και η ποιότητά του τελευταίου. Για παράδειγμα, ένα σκεύασμα μπορεί να σας φανεί κάπως πιο οικονομικό σε σχέση με κάποιο άλλο, ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή περιέχει χαμηλή ποιότητα ή μικρή ποσότητα υαλουρονικού οξέος. Το καλύτερο είναι να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό προϊόν για τα μάτια σας.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης

Περιορίστε το χρόνο μπροστά στην οθόνης. Εάν εργάζεστε σε υπολογιστή όλη την ημέρα, θυμηθείτε να κάνετε διαλείμματα. Κλείνετε τα μάτια σας για λίγα λεπτά ή ανοιγοκλείνετε Τα επανειλημμένα για λίγα δευτερόλεπτα.

Προστατέψτε τα μάτια σας. Τα γυαλιά ηλίου που καλύπτουν μεγάλο μέρος του πρόσωπού μπορούν να εμποδίσουν τον άνεμο και τον ξηρό αέρα να ξηράνουν τα μάτια σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν, επίσης, όταν τρέχετε ή κάνετε ποδηλασία.

Αποφύγετε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως ο καπνός και η γύρη που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, όπως και δραστηριότητες στο ύπαιθρο όταν έχει αυξημένα επίπεδα γύρης.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα. Η διατήρηση της υγρασίας του αέρα στο σπίτι ή το γραφείο σας μπορεί να βοηθήσει.

Αποφύγετε τους φακούς επαφής. Οι φακοί επαφής μπορούν να επιδεινώσουν τα ξηρά μάτια. Συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να φορέσετε γυαλιά ή ειδικά σχεδιασμένους φακούς επαφής.